Aby se to neobrátilo, až už nebudou ve funkci. Zbořil k „ukrajinským seznamům“

05.02.2024 4:44 | Rozhovor

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA. Ukrajinské seznamy „českých bakterií Ruské federace“? „Výběr českých padouchů je natolik bizarní, že bychom se měli obávat i toho, jak to na Ukrajině všechno dopadne,“ komentuje politický analytik Zdeněk Zbořil. Na seznam „českých přisluhovačů“ Ruska dali Ukrajinci i Alenu Schillerovou, která řekla, že chceme mír, ne válku. „Panu generálovi (Řehkovi) a dalším bych přál, aby se to nezměnilo tehdy, až oni nebudou chránění svými úřady a funkcemi. Třeba by si mohl někdo usmyslet, že slova o mobilizaci a jaderné válce je možné vykládat jako podporu a propagaci války nebo agresivní války, jak se uvádí v TrZ ČR v částech věnovaných trestným činům proti státu,“ glosuje Zbořil.

Aby se to neobrátilo, až už nebudou ve funkci. Zbořil k „ukrajinským seznamům“
Foto: Screen CNN prima News
Popisek: Volodymyr Zelenskyj po dotazu redaktora ČT

Pane doktore, ukrajinský server Texty mapoval „bakterie ruského světa“. Čili činitele, kteří podle jeho názoru pomáhají Rusku. U nás tam „spadli“ Andrej Babiš, Alena Schillerová nebo Josef Středula. Co si o této aktivitě pomyslet? 

Nevím, co k tomu říct, abychom nevypadali jako nepřátelé, o které by se měl začít zajímat náš bývalý vojenský prokurátor Igor Stříž nebo některý z jeho nástupců. Pan Igor už jednou vydal jakýsi manuál, podle kterého by se dal trestně stíhat kdokoliv, kdo se bude jevit jako rusofil. Nebo dokonce jako aktivní občan ČR, který se svými činy a projevy jeví jako člověk, který chce, anebo tak dokonce činí, podporovat vojenské akce Ruské federace u nás doma i v zahraničí. Předpokládám, že takové jednání může být souzeno a odsouzeno jako šíření předsudečné nenávisti a zášti nebo jako, jak už se, myslím, v jednom případě stalo, schvalování genocidia, a to bez ohledu na to, co je psáno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. 

Nevím, zda naše ochránce zákonů a zákonnosti zaujalo, že vámi citované nařčení českých politiků anebo jeho šíření, a proto tedy i jeho schvalování, je možné považovat za nějaký trestný čin. Anebo třeba jen za předmět zájmu o případnou trestnou činnost nápadně připomínající to, co mnozí čeští vládní politici nazývají pravicovým nebo jiným extremismem. A nevím ani, zda např. Výroční zpráva BIS věnuje tomuto novému jevu odpovídající pozornost. Ale protože vím, že pan prezident, předseda vlády, významní politici vládních stran s nonšalancí sobě vlastní chodí na kus řeči s řeporyjským starostou Novotným, který se vyjadřuje mnohem agresivněji než vámi citovaný ukrajinský server Texty, považuji jím zmíněné mikroby za slova přijatelná i pro české servery a jejich tovaryše tovaryšů. A proto spíše označující jejich šiřitele hanobení a politického hnusu než za slova až příliš expresivní. Konečně, jak známe ze starší české literatury, „čeho jsou srdce plná, tím ústa přetékají“.

Ale přece jen ten výběr českých padouchů je natolik bizarní, že bychom se měli obávat i toho, jak to na Ukrajině všechno dopadne.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co takhle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBronto , 05.02.2024 10:17:19
Co tak seznam profašistických virusů Ukrajiny u nás?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Atomová válka? Červené tlačítko a návrat do pravěku, varuje odborník

18:46 Atomová válka? Červené tlačítko a návrat do pravěku, varuje odborník

I lokální použití jaderných zbraní by bylo přelomem v celé civilizaci. Tisíce obětí a další miliony …